Hervinden van talent en drijfveren

Specialist: huisarts, voormalig tropenarts
Coaching: loopbaan coaching
Thema: hervinden drijfveren

Een huisarts en voormalig tropenarts heeft in de afgelopen tien jaar met veel ambitie en enthousiasme een praktijk in een gezondheidscentrum opgebouwd. Het laatste anderhalf jaar merkt hij dat het werk hem meer energie kost dan oplevert. ‘De gedachte dat ik nog zeker 15 jaar dit werk zal doen, grijpt me soms bij de keel.Mijn vrouw is bang dat ik overspannen raak. Dat zal wel meevallen, maar ik wil wel wat veranderen’. Hij heeft last van fricties met collega’s en minder geduld en plezier in de omgang met patiënten.

Na twee gesprekken blijkt dat de arts niet overbelast is, maar dat hij zijn passie in het werk –samen iets opbouwen – is kwijtgeraakt. In de volgende drie gesprekken onderzoekt hij samen met de coach wat hem energie geeft, waar zijn talenten en expertise liggen. Dit doen ze aan de hand van de uitkomsten van opdrachten die hij heeft meegekregen. Al tijdens de gesprekken krijgt hij nieuwe ideeën hoe hij z’n werk anders kan inrichten.
Bij een vervolgafspraak na een half jaar blijkt dat hij zijn organisatietalent en kracht als inspirator inzet voor jonge collega’s in de opleiding en bij de start van hun praktijk. Dit is goed te combineren met zijn eigen huisartspraktijk, waar hij weer met plezier aan het werk is.